maandag 10 juli 2017

Cijfers en letters (3): Wie verdient wat in de boekenwereld?

In cijfers en letters (1) schreef ik dat er heel veel geld om in de boekenbranche om gaat (ruim een miljard), en in cijfers en letters (2) dat er heel veel mensen werken (3 tot 4 duizend schrijvers en zeker 17.000 anderen). In dit stukje kijk ik wat generaliserend naar de individuele verdiensten.


Aan het einde van ieder jaar doe ik braaf opgave bij de fiscus en zie ik dat ik weer voldoe aan de norm van 25 uur per week, 1225 uur per jaar, om als zelfstandige beschouwd te kunnen worden. Gemiddeld haal ik een uur of 27 per week. Tijd die ik vol liefde besteed aan schrijven, tekenen, leren, dichten, research, lezen, het organiseren van de geweldige  Middag van het Kinderboek, aan werk voor de Auteursbond (het werk van deze bond doet er echt toe! Word lid!), en aan schoolbezoeken via de Schrijverscentrale en de Schoolschrijver, die beiden zoveel betekenen voor de leescultuur en leesbevordering in Nederland.
Als ik al die werkzaamheden afzet tegen al mijn inkomsten, wat zie ik dan? Ik verdien de laatste jaren gemiddeld 14-15K per jaar, waarvan zo’n 20% uit royalties komt, 5-10% uit leenrechten, ruim 50% uit optredens en de rest uit klusjes. Samen is het genoeg voor een uurloon van zo’n 10 of 11 euro. Bruto. Bruto, zonder pensioenopbouw en verzekeringen.
 
Ik dank mijn geliefde op mijn blote knieën dat zij de bups van ons gezinsinkomen verdient. Maar omdat ik oud ben, oud genoeg om van het oude stempel te zijn, wil ik graag mijn eigen onderbroeken en mijn eigen pakken kunnen betalen. Dat lukt moeizaam met die 14-15 mille, en daarom werk ik bij tijd en wijle in de boekhandel. Daar verkoop ik mijn en andermans boeken, daar leer ik hoe belangrijk het is om een verkoopverhaal te hebben bij een boek en hoe belangrijk het is dat de verkoper de maker aardig vindt, echt, dat helpt (“ik raad u dit boek aan, het is heel goed en de schrijver is echt heel leuk”).
En ik verdien er €12,50 per uur (inclusief pensioenopbouw en werknemersverzekeringen). Over de bank genomen meer dan met schrijven. Dat geldt voor veel banen in het boekenvak. Ik heb er de diverse cao’s op nageslagen. Een bureauredacteur in een uitgeverij verdient €13 tot €18 per uur. Een uitgever krijgt €19 tot €27. Een dBOS leesconsulent (van de Bibliotheek op School), afhankelijk van het opleidingsniveau verdient €12 tot €21 per uur. 
Er is vrijwel geen functie te vinden (met uitzondering van wat startersfuncties en ondersteunend werk) waar minder verdiend wordt dan mijn schrijverstientje.  

Ligt dat aan mij? Ben ik een slechte schrijver? Nee. Ik ben een goede schrijver, met een beperkte productie en een beperkte oplage.
Ben ik dan een uitzondering? Nee. Volgens het vorig jaar gepubliceerde onderzoek naar het inkomen van schrijvers en vertalers zit ik maar een heel klein beetje onder het gemiddelde en onder de mediaan (gemiddeld was het uurloon voor schrijvers in 2014 €9,65, variërend van peanuts tot meer dan €25 per uur). Dus het geldt voor heel veel schrijvers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten