dinsdag 20 november 2012

Tweehonderdmiljoen


Ik lees wat af. Ik heb ook iets met getallen, en hieronder breng ik het lezen en de getallen met elkaar in verband.
  • Ik lees al zo’n 45 jaar circa 35 boeken per jaar, met gemiddeld 50 duizend woorden per boek (samen bijna 79 miljoen woorden).
  • Al 35 jaar lees ik 300 kranten per jaar, en uit die kranten dan naar schatting 4000 woorden (samen 42 miljoen woorden).
  • Ik zie vanaf mijn tiende (dus ruim 40 jaar) rond de 150 ondertitelde films of tv programma’s met gemiddeld 5000 woorden per vertoning of uitzending (samen 30 miljoen woorden).
  • Voor mijn werk en studies ploeg ik al dertig jaar jaarlijks door zeker vijf uiterst serieuze en (met 40duizend woorden) woordrijke publicaties over belastingen, pensioenen, sociale zekerheid en begrotingsperikelen (samen 6 miljoen woorden).
  • Voor datzelfde werk schrijf ik rapporten die ik ook regelmatig zelf lees, en waar ik ook andermans pennenvruchten voor doorkijk (samen 2 miljoen woorden).
  • Daarnaast is er post, zijn er mails en tweets en updates, zijn er boodschappenlijsten en to do dingen, die samen al 40 jaar lang duizend woorden per dag omvatten (samen bijna 15 miljoen woorden).
  • Strips en kookboeken kunnen ook niet ongelezen blijven. Een enkel recept of een enkele strip bevat niet veel woorden, maar per jaar lees ik er sinds mijn tiende zo nog honderdduizend woorden bij (samen 4 miljoen woorden).
  • En dan lees ik toch zeker tien versies van mijn eigen boeken, om te begrijpen waar het eigenlijk over ging en de hoofdlijn te bewaken en fouten te corrigeren en meningen van redacteurs te begrijpen. Dat tikt bij vijftien verschenen boeken en nog wat in de maak of mislukt werk nog leuk aan (samen 6 miljoen woorden).
Natuurlijk zijn er meer. De woorden die mijn ouders me lieten lezen, de woorden die ik droomde, de woorden die ik gemakshalve vergeten ben. Het zal zeker nog een procent of 9 van het totaal zijn.
Al met al kom ik uit op bijna 200 miljoen woorden.
In de wereld van de commercie wordt zoiets gevierd met een feestelijk onthaal en een huldiging van de 200 miljoenste klant. Ik ga dat ook doen. Ik haal er geen onpartijdige notaris bij, die controleert of alles wel eerlijk verloopt. Het wordt een woord dat ik zelf schrijf en lees. Bij het vijfde woord na de volgende punt is het zover.
Mijn tweehonderdmiljoenste leeswoord is “FEEST”!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten